Kemoterapija in delovanje citostatikov med zdravljenjem

Kemoterapija in delovanje citostatikov med zdravljenjem

Ker je vse več govora o rakastih obolenjih, ki so zelo invazivna v današnjem času, je dobro vedeti, kaj sledi, kadar dobimo diagnozo za to zahrbtno bolezen, ki je strah zbujajoča in spremeni potek življenja. In kemoterapija je del zdravljenja, ki sledi, kadar je prisoten rak.

Načini kako se uporablja kemoterapija je več, vnos citostatikov lahko izvršimo na naslednje načine.

  1. V obliki tablet ali kapsul, ustni vnos
  2. V mišico ali pod kožo
  3. V veno z brizgalko ali v infuziji, injekcija
  4. V arterijo z brizgalko ali v infuziji
  5. Brizg v trebušno votlino, prsno votlino, ali v mehur
  6. V možgansko tekočino, v intratekalni prostor

Gre za vnos enega ali več citostatikov hkrati, ali v časovnem razmiku dveh ali več zdravil. Vse to je odvisno od tipa rakaste bolezni, od razvoja in stadija bolezni. Tako se pod strogim zdravniškim nadzorom določi način vbrizga. 

Glede na to da pri vsakem zdravljenju prijaha do neželenih, stranskih učinkov, je tudi kemoterapija tisti način zdravljenja, kjer se stranskim učinkom ne moremo izogniti. Kot že omenjeno, vse je odvisno od človeka, njegovega metabolizma, rakastega bolezenskega stanja in stadija v katerem zdravljeni pričenja postopek kemoterapije. 

Postopek kemoterapije je izvedljiv že v začetnih fazah ugotovitve bolezni, ker gre za uničenje nezdravih rakavih celic, ima učinek zaščite širjenja slabih celic na zdrave celice, ki so v neposredni bližini žarišča rakaste bolezni. V velikih primerih je kemoterapija dovolj učinkovita, da se bolezen omeji z enkratno terapijo, vendar je potrebno redno spremljati stanje, izvajati redne kontrole, saj je ob pojavu rakastih celic, možnost napredka in širjenje na druge organe zelo velika. 

Pri zdravljenju s citostatiki, je najbolj pomemben čas po vnosu, saj  kemoterapija zaradi svojih lastnosti učinkovanja potrebuje daljše obdobje počitka za pacienta po samem vnosu. Tako je po vsaki terapiji, ki čas počitka daljši od časa zdravljenja.