Kako poteka gastroskopija

Kako poteka gastroskopija

Gastroskopija je medicinski postopek, ki se uporablja za pregled notranje površine želodca. Ta metoda omogoča zdravnikom, da vizualizirajo želodec in preverijo morebitne bolezni ali nepravilnosti. Postopek se izvaja s pomočjo gastroskopa – tankega, gibljivega cevastega instrumenta z majhno kamero na koncu. Med gastroskopijo lahko zdravniki odkrijejo različna stanja, kot so vnetje želodca (gastritis), peptični ulkus, polipi in rak na želodcu. Za ta postopek ni potrebna splošna anestezija; večinoma se uporablja lokalno anestezijo v obliki spreja za grlo. Gastroskopija je običajno varna in traja približno 15 do 20 minut. Po postopku obstaja možnost manjših zapletov, kot so nelagodje v grlu ali trebuhu ter redko krvavenje ali perforacija stene želodca. Preden opravite gastroskopijo, morate biti tešči vsaj šest ur in prenehati jemati določena zdravila po navodilih svojega zdravnika. Po postopku boste morda potrebovali nekaj časa za okrevanje od sedacije in naj bi vas domov odpeljal nekdo drug. Vedeti morate tudi to, da se z uporabo te metode lahko odvzamejo vzorci tkiva (biopsija) za nadaljnje preiskave v laboratoriju.

Po gastroskopiji je normalno, da občutite rahlo nelagodje v grlu ali trebuhu. V redkih primerih se lahko pojavijo zapleti kot so krvavenje ali perforacija stene želodca. Čeprav je to zelo redko, je pomembno, da o takšnih simptomih obvestite svojega zdravnika. Prav tako bodite pozorni na morebitne alergijske reakcije na anestezijo. Za popolno okrevanje po postopku bo morda potrebno nekaj časa, med katerim naj bi vas domov odpeljal nekdo drug in ne bi smeli sami voziti avtomobila. Z uporabo metode gastroskopija lahko zdravniki odvzamejo vzorce tkiva za nadaljnje laboratorijske preiskave, kar pripomore k natančnejši diagnozi in bolj učinkovitemu zdravljenju vašega stanja.

Kako poteka gastroskopija

Po postopku je priporočljivo, da se izogibate težki fizični aktivnosti in uživanju alkohola ali pikantne hrane. Običajno bo zdravnik predpisal prehrano, ki ni dražeča za želodec, kar vam bo pomagalo hitro okrevati. Dodatna sredstva kot so antacidi lahko pomagajo ublažiti morebitne neprijetne občutke. Pomembno je tudi nadaljevati z rutinskimi kontrolami in slediti navodilom svojega zdravnika. Metoda gastroskopija omogoča odkrivanje različnih bolezni prebavil, kot so gastritis, peptični ulkus ali celo raka želodca. Zato je kljub morebitnemu nelagodju po postopku njen pomen v medicini neizmerno velik.