Diastaza proti koncu nosečnosti spremlja kar 60 % žensk

Diastaza proti koncu nosečnosti spremlja kar 60 % žensk

Diastaza je razmik trebušnih mišic. Z njo se soočajo skoraj vse ženske, ki so rodile. Kljub temu pa se o tem pojavi premalo govori. Nekateri diastazo označujejo celo za tabu temo. Največkrat torej nastane med nosečnostjo, lahko tudi po samem porodu. Gre za prekomeren razmik preme trebušne mišice vzdolž bele črte.

Če se trebušna mišica kot posledica rastočega trebuha razmakne za do dva centimetra, je to meja normale. Ko pa je razmik večji od dveh centimetrov, je govora o patološkem razmiku. Sicer pa diastaza najverjetneje nastane kot posledica oziroma vpliv hormonov. Ti mehčajo vezno tkivo. Pojav je lahko tudi posledica pritiska maternice na steno trebuha. Tveganje je še posebej visoko pri večplodnih nosečnostih, pri nosečnicah s težjimi dojenčki, ne nazadnje tudi pri starejših nosečnicah.

Težave, ki so povezane z diastazo

Vsekakor diastaza lahko povzroča težave. Vemo, da so mišice trebuha učinkovita opora notranjim organom. V primeru ko je trebušna stena raztegnjena, organi nimajo več dovolj učinkovite opore. Pri tem mislimo še posebej na nožnico, maternico, sečni mehur ter črevesje.

Možno je tudi, da v nekaj mesecih ali v letu po porodu organi spremenijo lego ali pa celo začnejo lesti skozi odprtine telesa. V tem primeru se lahko pojavi zdrs maternice, sprednje, zadnje stene, zdrs nožnice, sečnega mehurja. Lahko trdimo, da so to lahko precej neprijetni zapleti. Prav tako je možen pojav bolečine v medenici, križu, telesna drža je slaba, brez opore za pritiskanje pa je seveda oteženo tudi odvajanje blata. Pri nekaterih posameznicah se pojavi tudi kila.

Kako najhitreje preverite, ali imate diastazo

V resnici lahko sami preverite, ali je diastaza oziroma razmik prisoten tudi v vašem telesu. Uležete se na hrbet, in sicer na trdo podlago. Poskušajte zatipati robove obeh premih trebušnih mišic – ob dvigu glave z roko v treh nivojih: približno štiri centimetre nad popkom, pri popku in pod popkom. Na takšen način ugotovite, kolikšen je razmik oziroma ali vas spremlja diastaza.