Imunoterapija je odlična metoda za krepitev celic

Imunoterapija je odlična metoda za krepitev celic

Dobra stran velikega napredka, ki se dogaja na vseh področjih, je zagotovo napredek v medicini. Z naprednimi metodami se lahko ozdravi vedno več bolezni. Zagotovo je rak ena izmed tistih bolezni, ki se je ljudje najbolj bojijo, saj je v veliko primerih še vedno usoden.

Ena izmed novejših metod, ki je vedno bolj zaželena je imunoterapija. To je odlična metoda za zdravljenje različnih patologij. Omenjena metoda temelji na uporabi posebnih snovi, ki delujejo na človeški imunski sistem. Vedeti moramo, da ima glede na določene okoliščine ta terapija poseben namen induciranja, ojačenja ali zatiranja imunskega odziva organizma.

 

Koliko vrst imunoterapije poznamo

Strokovnjaki ločijo tri vrste imunoterapije. Prva se imenuje supresivna imunoterapija. Ta je odlična za zdravljenje določenih alergij, pri katerih pride do preobčutljivosti človeškega telesa na določene zunanje dejavnike. Namen omenjene imunoterapije je omejiti čezmerno imunsko reakcijo, ki se sproži v telesu in zaradi katere je človek alergičen na določeno hrano na primer. Tako se z imunoterapijo doseže desenzibilizacijo organizma na povzročitelja alergije.

Nato je tu še aktivacijska imunoterapija, ki je primerna za krepitev imunskega odziva. To je terapija, ki se uporablja na primer v primeru imunske pomanjkljivosti, ki jo povzročajo določene bolezni, kot je na primer AIDS.

Imunoterapija je odlična metoda za krepitev celic

 

Zdravljenje rakavih obolenj

Vsekakor pa je imunoterapija najbolj uporabna za zdravljenje rakavih obolenj. Veliko ljudi se tekom življenja sreča s to težko in zahrbtno boleznijo in ravno zato so nova zdravljenja velikega pomena. Imunoterapijo razdelimo v tri glavne skupine. Prva se imenuje celična terapija, ki vključuje dajanje tako imenovanih cepiv proti raku.

Običajno postopek poteka tako, da se imunske celice vzamejo bolniku, tako iz krvnega sistema kot tudi iz samega tumorja. Ko so zbrane, se imunske celice aktivirajo, da prepoznajo tumorske celice. V naslednjem koraku se jih goji in nato se jih vrne bolniku. Na ta način bi morale celice, prepoznati tumor in ga napasti. Omenjena imunoterapija se na primer uporablja za zdravljenje raka prostate in je izredno uspešna. Medicina vedno bolj napreduje in nudi ljudem vedno možnost ozdravitve, kar je izredno pozitivno in dobrodošlo.