Tematske poti

Čudovite poti na Koroškem

Nahajate se:

Pot na Grad

Kraj: Slovenj Gradec

Pot na grad k cerkvi sv. Pankracija se vije ob križevem potu in jo začenjamo na zelenem travniku ob cerkvi svete Radegunde v Starem trgu, do katere se lahko pripeljemo z avtomobilom skozi vas Stari trg, ali gremo peš ob poti mimo starodavnih kostanjev in rojstne hiše kiparja Bernekerja. Na parkirišču se napotimo na gozdno pot, ki se pri drugi kapelici križevega pota poda pod drevesa in nas vodi po travnikih na Grajski grič.

Na začetku se pot spusti do potoka, ki prihaja iz Grajske vasi, kjer prečkamo brv in se ob slapu usmerimo navkreber. Pot strmo zavije po travniku in nas vodi do kmetije, kjer se nam odpre lep pogled na Slovenjgraško kotlino. Ob postaji križevega pota se pot nadaljuje v senci gozda, ki obkroža Grajski grič. V senci dreves najdemo tri kapelice križevega pota. Po 12. postaji križevega pota zavijemo na desno do stanovanjske hiše in kmetijskega poslopja, kjer stoji mogočna lipa, ob njej pa obokan vhod na grajsko dvorišče. Grajsko dvorišče je obdano z visokim zidom, ki varuje cerkvico sv. Pankracija, nekaj poslopij in samostoječ zvonik. Zadnjo postajo križevega pota najdemo ob cerkvi, dostop pa je mogoč po stopnišču. Na drugi strani zvonika nas ob spustu v dolino pričakata mogočna lipa in kapelica. Ob njej se po cesti  spustimo do potoka in ob njem zavijemo v hladen kanjon, ki je še posebej osvežujoč v poletnih mesecih.

Ob poti nas spremlja žuborenje potočka, ki se ponekod strmo spusti in oblikuje lepe tolmune in slapove. Ob prihodu iz gozda se nam odpre pogled na Slovenj Gradec, v daljavi pa že vidimo zvonik cerkve sv. Radegunde, do katere nas bo vodil zadnji del poti. Pot je na nekaterih odsekih strma, zato je dobro, da na začetku poti uberemo lažji tempo, kasneje pa se pot rahlo spušča in se mirno spustimo v dolino. 

Dolžina poti 2 km
Višinska razlika 80 m
Čas hoje 1 do 2 uri
Vrsta poti Primestna
Zahtevnost Nezahtevna pot

Priponke

Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke.

- podrobne informacije..

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information